Pentru 2 porţii avem nevoie de:
o ceapă tăiată rondele subţiri
0 roşie mare ,tăiată felii subţiri
4 măsline fără sîmburi
cîteva felii de ardel gras
4 linguri ulei de măsline
2 felii branza de oaie sau feta -groase de un deget
puţin bucovo iute (seminţe uscate de ardei iuţi)
boia dulce de ardei
puţin oregano
2 oale de lut mici (portie) sau 2 bucăţi foaie de aluminiu
Aşezăm pe masa de lucru foaia de aluminiu cu partea stralucitoare spre noi.si apoi aşezăm pe mijloc ,în straturi ceapa,rosiia,brînza în mijloc,apoi iarăşi rosia,ardei,măsline,boia,oregano,ulei de măsline.
Punem în cuptor (preincalzit) la foc potrivit pentru 15-20 minute.
La cuptor electric la 200 C pentru 15 minute.
O reteta usoara ,rapida pentru primu fel,se serveste calda.
joi, 11 aprilie 2013
vineri, 5 aprilie 2013
Salata calda
Avem nevoie de :
conopida
broccoli
morcov
cartofi 2
dovlecel
masline
ulei de masline
sare
oregano
zeama de lamaie
Intr-o oala punem apa la fiert si asteptam sa clocoteasca.Adaugam sare si fierbem pe rând legumele (ce avem si ce ne place)nu e neapărat sa respectam rețeta.
Fierbem morcovul la foc mare pentru 9 minute,conopida 4 minute,broccoli 3 minute,dovlecelul 8-9 minute.
Daca vreți ca legumele sa fie moi si bine fierte atunci fierbeți -le pentru mai mult timp.
Sosul: 0 lingura de zeama de lămâie 2 linguri ulei de măsline putina sare si oregano.Le batem bine cu o furculița si turnam peste legume.Decoram cu măsline , jumătate de lămâie si putin oregano.
Se servește calda .
conopida
broccoli
morcov
cartofi 2
dovlecel
masline
ulei de masline
sare
oregano
zeama de lamaie
Intr-o oala punem apa la fiert si asteptam sa clocoteasca.Adaugam sare si fierbem pe rând legumele (ce avem si ce ne place)nu e neapărat sa respectam rețeta.
Fierbem morcovul la foc mare pentru 9 minute,conopida 4 minute,broccoli 3 minute,dovlecelul 8-9 minute.
Daca vreți ca legumele sa fie moi si bine fierte atunci fierbeți -le pentru mai mult timp.
Sosul: 0 lingura de zeama de lămâie 2 linguri ulei de măsline putina sare si oregano.Le batem bine cu o furculița si turnam peste legume.Decoram cu măsline , jumătate de lămâie si putin oregano.
Se servește calda .
joi, 4 aprilie 2013
Pui cu mazare
Avem nevoie de
0,500 gr mazăre
2 cartofi mari
2 morcovi
1 ceapa mijlocie
mărar o legătura
1 lingura de bulion
sare după gust
piper
putin delikat-optional
apa
4 pulpe de pui dezosa te
PREPARARE
Dezosam si curățam 4 pulpe de pui ,le spălam bine ,le ștergem bine cu hârtie de bucătărie si le rumenim in ulei de măsline la foc mic.,apoi dam deoparte.
Curățam ceapa,morcovul ,cartofii, tăiem ceapa mărunt,morcovii în rondele si cartofii în cubulețe.
Punem ulei de măsline atât cât sa acopere fundul unei cratițe , (putem folosi uleiul in care am undit puiul ) când s-a încălzit uleiul undim ceapa,apoi adaugăm morcovul și cartofii.. Când toate s-au undit bine adaugăm mazărea si mărarul tăiat mărunt.
Amestecam in cratița de câteva ori si apoi adaugăm bulionul,sarea,piperul si apa calda. Lăsam sa fiarbă la foc
mic o ora timp in care amestecam ca sa nu se prindă. Daca e nevoie mai adaugăm putina apa.
Daca folosim suc de roșii punem la fiert si putin zahar(jumătate lingurița ).
Dupa 40 de minute adaugăm cu atenție pulpele de pui si lăsam sa fiarbă toate împreuna încă 20 de minute.
In farfurie putem adăuga o lingura de ulei de măsline crud.
0,500 gr mazăre
2 cartofi mari
2 morcovi
1 ceapa mijlocie
mărar o legătura
1 lingura de bulion
sare după gust
piper
putin delikat-optional
apa
4 pulpe de pui dezosa te
PREPARARE
Dezosam si curățam 4 pulpe de pui ,le spălam bine ,le ștergem bine cu hârtie de bucătărie si le rumenim in ulei de măsline la foc mic.,apoi dam deoparte.
Curățam ceapa,morcovul ,cartofii, tăiem ceapa mărunt,morcovii în rondele si cartofii în cubulețe.
Punem ulei de măsline atât cât sa acopere fundul unei cratițe , (putem folosi uleiul in care am undit puiul ) când s-a încălzit uleiul undim ceapa,apoi adaugăm morcovul și cartofii.. Când toate s-au undit bine adaugăm mazărea si mărarul tăiat mărunt.
Amestecam in cratița de câteva ori si apoi adaugăm bulionul,sarea,piperul si apa calda. Lăsam sa fiarbă la foc
mic o ora timp in care amestecam ca sa nu se prindă. Daca e nevoie mai adaugăm putina apa.
Daca folosim suc de roșii punem la fiert si putin zahar(jumătate lingurița ).
Dupa 40 de minute adaugăm cu atenție pulpele de pui si lăsam sa fiarbă toate împreuna încă 20 de minute.
In farfurie putem adăuga o lingura de ulei de măsline crud.
luni, 25 martie 2013
ULEI DE MASLINE 6 Koroneiki
Tocmai am terminat de citit păreri -17 pagini -pe forum.Nu cred ca știu de unde să încep și unde să termin.
Se poate sa te intereseze si asta :
1.LA FABRICA DE ULEI
2.AM INCEPUT CULESUL
3.ULEI DE MASLINE II
Nu cunosc cum se procedează in alte țări producătoare , deci voi vorbi doar de Grecia si respectiv regiunea in care mă aflu .Aici fiecare producător se ocupa de bucățica lui de pământ , adică curăță, îngrijește, recoltează măslinele,duce sacii la fabrică, atunci când este programat scoate uleiul, păstrează pentru nevoile familiei și dacă a fost un an bun sau are foarte mulți copaci ,vinde fabricii restul.
Uleiul se depozitează în containere de inox sa zicem de 10 tone ,pana vin comercianții en-gros sa-l ridice.
In aceste containere intra tot uleiul rezultat.Nu se sortează după aciditate .Nu se ia in considerare când au fost culese măslinele ,cât de des au fost stropiți pomii sau cu ce.
Unul din factori care influențează aciditatea e statul măslinelor în saci.-adică de la recoltare până la presare trec două sau trei zile.
Uleiul obținut e tot la prima presare însa aciditatea e mult mai mare , are o culoare și un gust diferit.
Aciditatea este influențata foarte mult de condițiile meteorologice.Un an ploios ne va da sigur un ulei cu o aciditate mai mica.
Un an secetos ne va da un ulei cu o aciditate mai mare . Am văzut măsline uscate în copaci care erau mai mici decât stafidele -aceste măsline ne vor da un ulei de măsline virgin . Acest ulei este rezultat tot din prima presare a măslinelor însă aciditatea care ajunge și depășește 1% nu permite să aibă altă denumire decât virgin olive oil. .
Cei care au probleme cu stomacul ,bila , sau cu ficatul trebuie să consume ulei de măsline extra virgin . Cu cât aciditatea este mai mică și cu cât uleiul este mai proaspăt cu atât mai repede se văd rezultatele .
Aciditate la presare -înțelegem aciditatea care a avut-o uleiul în momentul în care a fost presat.
Varietatea Koroneiki -este sortul măslinului Face măsline mici care dau un ulei foarte bun,-mai putin in comparație cu alte sorturi - iar cantitatea de ulei la sacul de măsline variază de la o regiune la alta si de la o luna la alta .
Măslinele de la Dileika la sfârșitul lunii Octombrie - când măslinele sunt încă crude ,verzi -dau numitul "agureleo" adică ulei crud in jur de 7,5 kg la un sac de 50 de kg de măsline . Măslinii aflați în pantă dau 11-12 kg de ulei la sac in luna Decembrie .
.De regula se cultiva in Creta, Messinia, și Laconia.-acest ulei este foarte cunoscut si apreciat.
GUSTUL SI MIROSUL
Gust amar-.Gustul putin amărui indica prezenta mai multor antioxidanti , nu e un defect se poate spune că e o calitate ,iar mirosul e ușor de înțeles. Daca miroase a măsline proaspete ,a fructe ,atunci e bun.
Daca gustati putin ulei cu paine si va "pisca " putin pe gât ,daca e putin amărui ,înseamnă că e bogat in polifenoli .
Un articol recent citit menționa ca in America ,uleiul îmbunătățit doar cu sortul Koroneiki este considerat produs de calitate lux si este foarte scump.(se vinde si la 30 $ sticla).
Se poate sa te intereseze si asta :
1.LA FABRICA DE ULEI
2.AM INCEPUT CULESUL
3.ULEI DE MASLINE II
duminică, 10 martie 2013
HAMSII MARINATE
hamsii
sare mare(grunjoasa)
usturoi
ardei capia roșii
1 ardei iute verde sau rosu
pătrunjel
lămâii -zeama de lămâie
ulei de măsline
Filetam pestele, și îl așezăm într-o strecurătoare cu pielita în jos în rânduri.
(pentru ca lasă apa, așezam strecurătoarea pe o farfurie) Așezam primul nard și apoi adaugăm sare mare (destulă cât sa acopere bine pestele).Continuam pana terminam .Acoperim cu o farfurie și dam la frigider pentru 2-3 ore.
Intre timp spălam zarzavatul, curățam usturoiul ai tăiem totul ni cubulețe mici..
Dupa 2-3 ore spălam pestele foarte bine -sa nu rămână sare sau solzi pe el și într un taper il așezam în straturi: un strat de peste, deasupra adaugăm câte putin din pătrunjel usturoi,ardei .Repetam pana terminam pestele. Adaugăm lămâie sau zeama de lămâie atât cât sa-l acopeream. Adaugăm ulei de maline ,acoperim si-l păstram .la frigider.
Se poate manca după 2 ore.Rezista la frigider in jur de 10 zile.
Se poate servi ca aperitiv sau gustărica pentru palinca,rachiu,uzo etc in general băuturi tari.Nu merge cu bere sau vin.
Daca vreți puteți arunca zeama de lămâie după 2 zile, însa trebuie sa adaugați ulei de măsline cât sa acopere pestele.
vineri, 1 martie 2013
DILEIKA


![]() |
Acum puteți vedea doar ruinele.
Se afla la 4 km distanta de Methoni ,drumul e îngust ca mai toate drumurile în Grecia- și nu prea prezintă interes turistic pentru ca e departe de mare.Pentru noi însa reprezinta istoria familiei.Este locul în care ne relaxam după o zi grea de munca și cel mai important ,e locul care visele noastre pot deveni ușor realitate.


Sătucul nostru,livezile noastre,locul în care civilizația nu a ajuns!
De multe ori ma gândesc ca ceva în viata noastră e greșit.
Adică muncim ca prostii din greu și ce rămâne la urma? Facturi și iarăși facturi ,taxe și iarăși taxe.Cu cât muncești mai mult ,cu atât plătești mai mult .Copii cresc cu bunicii și i vedem doar o ora pe zi,suntem tot timpul obosiți și nervoși ne certam ca chiorii toată ziua -cu familia, șefii,vecinii-trăim suparăți în fiecare zi .Merita sa treacă viata pe lângă noi?
Adică e asa de rău sa trăiești mai modest, în singurătate dar sa fii fericit ?E atât de rău sa vrei sa trăiești la capătul lumii?
Teoretic toți știm cum ar trebui sa fie viata noastră în practica însa e o alta poveste.....
marți, 19 februarie 2013
MUNTII CARPATI
RASISM -EXISTA?
Sincer vorbind ne place sau nu , recunoaștem sau nu , în Europa sec al 21 -lea , în lumea civilizata și moderna , în toate tarile rasismul e iarăși la putere .
Si credeți dau nu toți suntem putin rasiști.
Gândiți-va la prima reacție care o aveți când vedeți țigani,femei cu burca ,unguri ,musulmani,negri, evrei etc.
In toate tarile Europei exista în parlament (aleși prin vot ceea ce e important) un partid naționalist- extrema dreapta , în Franța la ultimele alegeri a avut un procent de 23%, în Norvegia a avut loc un masacru cu putin timp în urma, în Grecia după 40 de ani ,partidul naționalist intrat a iar în parlament!
Toți parlamentarii , în toate tarile au același răspuns în ultimii ani:”
Emigranții sunt vinovați de criza economica “Ei vin și ne fura
locurile de munca !
In Italia,Grecia,Spania sunt mai căutați agricultorii și muncitorii
necalificați în construcții ,domeniu hotelier,turism,restaurante,bar , îngrijire bătrâni etc.Programul de lucru pe sezon e în general de 10-12 ore pe zi ,(munca grea ) fără asigurare medicala.Sunt preferați romanii pentru ca muncesc din greu,sunt curați ,majoritatea vorbesc bine limba engleza.
Cu mici excepții ,nu-și pot găsi de munca în baza calificării.
Am cunoscut o familie care avea un pahar,o farfurie, furculiță special pentru albaneza ce la curata casa. In satele mici, o bulgăroaică nu-și poate găsi ușor de lucru la restaurante mai ales dacă e măslinie la culoare .
Am auzit expresia"nu sunt rasist -numai ca e prea neagra mai frate"!
CĂSĂTORIILE -foarte puține sunt reușite. Diferența de vârsta cultura , tradiție sunt doar unele din motive. Prin site-urile de matrimoniale sunt căutate româncele tinere ,din mediul rural pentru ca sunt mai supuse, gospodine, indura greul și în special bătaia.
Viata lor e intre patru pereți nu au prieteni, familia aproape ,nu au un servici stabil și nu au niciodată bani pe mana deci sunt mai ușor de controlat. In general se resemnează dacă sunt copii la mijloc sau de rușine Nu se pot întoarce în sat."lumea vorbește, critica și pedepsește.Nu au ajutor si înțelegere de nicăieri pentru ca religiile musulmana,catolica,ortodoxa etc, tolerează violenta în familie pentru ca femeile trebuie sa fie supuse soțului si în multe cazuri acesta e sfatul preotului!Dar despre asta ar fi multe de zis ...
.
duminică, 17 februarie 2013
SOMALIA
De 20 de ani ,Somalia acea țara aflata în Estul Africii,este numita și “stat eșuat”,stat fantoma,stat-gaura neagra.
Din 1991,an în care formal a izbucnit războiul civil,cel mai lung în Africa contemporana ,Somalia nu are o administrație centrala capabila sa controleze țara. Si asta în una din puținele tari din
Africa unde poporul vorbește aceeași limba.
Cele mai dese și “normale “ știri despre aceasta regiune au legătura cu pirateria vaselor comerciale.
Somalia are o populație de 9 120 100 și speranța de viata e în jur de 47 ani.Limba oficiala e Somală,Arabica,engleza,italiana.
Religia e Musulmana , analfabeții sunt în jur de 20% și mai mult de 40%din populație trăiește cu mai putin de 1$ pe zi.
De 20 de ani războiul dintre grupurile militante islamice și a armatei federale au adus la un specific genocid al populației :1500.000 oameni trăiesc migrând în țara și peste 560.000 sunt refugiați în tabere din tarile învecinate.
Refugiații , emigranți nu prea au șanse în occident.
Nu au șanse nici cei din doua generație!
Într o camera -magazie (de multe ori sunt case părăsite sau într o stare foarte proasta) trăiesc 20-30 de oameni,dorm pe rând, proprietarul cere intre 50-100 euro de persoana si zice ca e “un om bun ,cu inima mare” .
Putini copii reușesc sa termine liceul sau învățământul superior.Majoritatea muncesc împreuna cu părintii de la vârste mici.
luni, 11 februarie 2013
NIGERIA
EMIGRANTI IN EUROPA
CINE SUNT SI DE UNDE VIN
NIGERIA
REPUBLICA FEDERALA PREZIDENȚIALA ,Nigeria e prima colonie Britanica care și-a dobândit independenta.Are 154.702 700 populație ,4 regiuni autonome ,250 de dialecte și 350 de triburi.
50% din populație se roagă la Allah , 40%la Dumnezeu și 10%se roagă la magul Tzotzo sa-I dezlege sau sa lege cu Voodoo.
Aceasta țara este de 7 ori mai mare decât Grecia (4 ori mai mare decat Romania) si împreuna au în fiecare an , același loc în lista globala a corupției..
Banii sunt multi in Nigeria dar din păcate doar pentru putini.Este considerata un gigant producător de petrol, deținând locul 6 in lume cu o producție de 2,5 milioane barili pe zi.
Cu toate astea clasa mijlocie trăiește cu 400 de dolari pe an și 37% di populație trăiesc în sărăcie.
Cum supraviețuiește lumea? cultiva porumb,legume,bumbac,Coco Palm,citrice ,se ocupa de creșterea animalelor-capre si oi,Daca sunt norocoși lucrează ca angajați la firmele care se ocupa cu exportul produselor de carne,lemn,cauciuc si a unui rar metal numit Kolimpiti.
Exista bineînțeles și în acesta țara crima organizata, se ocupa cu vânzarea de cocaina, vanzarea femeilor și a lucrătorilor de pământ.(credem noi ca nu mai sunt sclavi!) Mai interesant estefaptul ca în capul "familei"
In centrul Athenei, în Londra și Paris și în mai toate capitalele Europei vei găsi femei sau fetite care se vând pentru 10-15 euro.
Majoritatea din ele nu știu ca motto-ul al tarii e “Unity and Faith, Peace and Progress”.Cele mai multe au suferit masacre religioase în numele credinței .
NIGERIA o țara bogata,cu oameni foarte săraci care trăiesc cu 2 dolari pe zi!
In 2006 ,64%din adulții care nu știau sa scrie și sa citească erau femei.
. Corupția si războiul continuu intre musulmani si creștini țin acum în 2013 poporul nigerian în sărăcie și analfabetism.
Tara exportatoare de emigranți , analfabeți majoritatea ,care au foarte puține șanse sa găsească un lucru bine plătit.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)