luni, 28 decembrie 2015

Ulei Pomace -Ce înseamnă

Am fost întrebată ce înseamnă uleiul Pomace .



Uleiul Pomace este  uleiul făcut din pasta rămasă de la prima presare .


După prima presare a măslinelor, rămâne o pastă alcătuită din sâmburi și pulpa de măsline. 

Această pastă se încarcă în mașini speciale și se transportă la marile fabrici de rafinare .

Prima etapă de producție este de uscare în cilindri de uscare pentru a îndepărta cantitatea mai mare a conținutului de apă. Nucleul este eliminat în a doua etapă de extracție cu hexan, sulfura de carbon, sau tricloretilenă, iar apoi prin distilarea amestecului obținut se obține pirineleo sau uleiul din turte.



Uleiul obținut nu este bun pentru consum .Are o culoare verde închis spre negru și o aciditate foarte mare .

Acest ulei trebuie rafinat .Prin procesul de rafinare se obține un ulei cu o aciditate scăzută fără nici o calitate nutritivă .

Acest ulei este folosit în general pentru săpun .
În comerț puteți găsi diferite feluri de ulei de măsline .

edeți pe etichetă- Ulei de mCând văsline amestecat cu uleiuri rafinatesă știți că nu este un ulei rezultat la prima presare.

Sunt atât de multe și de încurcate toate denumirile astea  că nu înțelegi de ce la urma urmelor au amestecat două uleiuri rafinate...(am arătat în tabel mai jos ).




Prin noua lege, firmele sunt obligate să specifice ce fel de ulei au
îmbuteliat .
Categorii de ulei  pe bază de aciditate

Virgine
Ulei extra virgin
Rezultat numai prin metode mecanice
Până la 0,8%
Virgin-rezultat prin metode mecanice
0,8-2%
Lampant-rezultat prin metode mecanice
Peste 2%

Uleiul lampant are aciditatea mai mare de 2% și nu este comestibil .

Este destinat rafinării și(sau) pentru consum industrial.

Puteți vedea că toate tipurile de mai sus au fost rezultate prin
metode mecanice.

De calitatea a 2-a
Rafinat
până la 0,3%  
Rafinat + Virgin     
Până la 1%    
Pomace (πυρηνελαιο )
Până la 1%
Pomace +rafinat
Până la 0,3 %
Mai multe amănunte despre rafinarea uleiului găsiți aici .

Nu uitați !  Căutăm aciditate mică, vedem însă dacă uleiul este la prima presare sau nu .Citim eticheta.





2 comentarii:

  1. Din cate scrieti dvs aici, uleiul din turte de samburi (pomace) nu e bun deloc si e chiar nociv pt consum? Adica este obligatoriu prelucrat termic, e rafinat si este folosit pentru săpun? Eu am cumparat totusi din comert ulei italienesc de acest fel si era ulei alimentar si destul de asemanator la gust cu uleiul virgin de masline.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, am scris că uleiul obținut din turte de măsline nu este bun pentru consum .Trebuie rafinat și da, este obligatoriu prelucrat termic.

      Noi îl folosim pentru săpun.

      Dacă pe etichetă scrie că e din turte de măsline, sunteți de acord să-l cumpărați, și vă place, nu văd de ce să nu-l folosiți. Eu mă refeream la uleiul din turte care este vândut drept extra virgin.

      Multă lume caută ulei de măsline pentru tratament. Uleiul din turte nu are nici cea mai mică legătură cu uleiul la primă presare -nici ca gust, nici ca proprietăți.

      Dacă mai aveți întrebări, răspund cu plăcere.

      Ștergere