joi, 6 februarie 2014

ULEI RAFINAT & ULEI FILTRAT

 Multă lume încurca acesti doi termeni .
Am sa încerc sa explic care e diferenta dintre uleiul RAFINAT  si  uleiul FILTRAT .

ULEIUL RAFINAT -vine de la uleiuri de măsline care din diferite motive nu sunt bune pentru consumul uman (măsline avariate, depozitarea în locuri foarte calde, uleiuri cu aciditate mare si miros urît, uleiuri vechi  .. etc).Procesul de rafinare are trei etape :

1.naturalizarea -coboară aciditatea prin metode chimice
2.decolorare- se stabileste culoarea 
3dezodorizare -se îndepărtează mirosurile neplăcute

După aceste 3 etape avem un ulei de măsline rafinat ,cu o aciditate mica ,care însă nu mai are nici o valoare nutritivă si nici o calitate .
Pe multe etichete puteţi citi PURE OLIVE OIL (aici intra uleiul rafinat în  amestec cu puţin extra virgin ).

ULEIUL FILTRAT - este uleiul care înainte de imbuteliere a fost trecut printr-un filtru -mai mult din motive estetice -pentru ca uleiul se "curata "în timp, si pe fundul sticlei se poate vedea un strat de impurităţi -asa numita drojdie .Bineînţeles prin filtrare se îndepărtează "untul "uleiului  ,adică tot ce este mai sănătos în ulei .

Cine cumpăra ulei de la producători ,si în special în lunile Decembrie ,Ianuarie si Februarie ,cînd uleiul este proaspăt , trebuie sa cunoască ca dacă cumpăra  ulei nefiltrat , vor  vedea în timp  cum se lasă drojdia pe fundul sticlei .

Dacă consideri ca articolul a fost bun ,distribuie-l prietenilor .Dacă vrei sa întrebi ceva , întreabă !


se poate sa te intereseze si :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu