Aţi văzut cum arată un certificat de analiză chimică .
Acum voi încerca să explic ce înseamnă fiecare în parte .
ACIDITATE- Specifică conţinutul de " grăsimi libere"
acizi (acid oleic în principal) în ulei. Cu cat mai mic e
conţinutul de acid, cu atît mai buna e calitatea uleiului de măsline .
În conformitate cu reglementările în vigoare cea mai buna calitate de ulei de măsline , adică "extra virgin" trebuie să aibă un conținut de acid între 0,1% și 0,8%
Măsurarea de aciditate a fost si încă (din păcate)
este parametrul critic (și în multe cazuri numai)
pentru determinarea calităţii uleiului. Uleiurile cu aciditate sporită sunt produse din fructe foarte coapte sau fructe atise de boli ,
ori după adunat, au stat în saci mai multe zile pînă au ajuns la fabrica pentru presare,
Indicii K (absorbţie UV - K232, K270 & CL)
INDICELE K232 -exprima rata de oxidare intermediară a componentelor existente în uleiul de măsline , atunci cînd uleiul de măsline e testat cu lungimea de undă de lumina 232nm. Cu cât valoarea indicelui e mai mica, cu atît calitatea uleiului e mai bună .
În conformitate cu legea în vigoare, uleiul de măsline extra virgin trebuie sa aibă rezultatul indicelui K232 o valoare mai mica sau egala cu 2,5.
INDICELE K270 -exprima scăderea procentuala a rezistentei la oxidare, atunci cînd uleiul e testat cu lungimea de undă de lumina 270nm.Cu cât valoarea indicelui e mai mica, cu atât uleiul e mai bun ( arată ca uleiul e proaspăt ).O valoare mare ne arată că uleiul e vechi sau a fost amestecat cu un ulei mai vechi .
Pentru uleiul de măsline extra virgin ,valoarea indicelui K270 trebuie sa fie mai mica sau egala cu 0,22.
INDICLE CL (DK) -este un criteriu esential pentru determinarea calitatii si a puritatii uleiului. Este rezultatul matematic al indicelor
K266, K274 ,si K270 si arata orice amestecare cu un alt fel de ulei de masline care nu este extra virgin .Pentru extra virgin, valoarea
indicelui trebuie sa fie negativa -maxim permis e 0,01 .
Poate vrei sa vezi :
1.CERTIFICAT DE ANALIZA 2013
2.CERTIFICAT DE ANALIZA 2012
Acum voi încerca să explic ce înseamnă fiecare în parte .
ACIDITATE- Specifică conţinutul de " grăsimi libere"
acizi (acid oleic în principal) în ulei. Cu cat mai mic e
conţinutul de acid, cu atît mai buna e calitatea uleiului de măsline .
În conformitate cu reglementările în vigoare cea mai buna calitate de ulei de măsline , adică "extra virgin" trebuie să aibă un conținut de acid între 0,1% și 0,8%
Măsurarea de aciditate a fost si încă (din păcate)
este parametrul critic (și în multe cazuri numai)
pentru determinarea calităţii uleiului. Uleiurile cu aciditate sporită sunt produse din fructe foarte coapte sau fructe atise de boli ,
ori după adunat, au stat în saci mai multe zile pînă au ajuns la fabrica pentru presare,
Indicii K (absorbţie UV - K232, K270 & CL)
INDICELE K232 -exprima rata de oxidare intermediară a componentelor existente în uleiul de măsline , atunci cînd uleiul de măsline e testat cu lungimea de undă de lumina 232nm. Cu cât valoarea indicelui e mai mica, cu atît calitatea uleiului e mai bună .
În conformitate cu legea în vigoare, uleiul de măsline extra virgin trebuie sa aibă rezultatul indicelui K232 o valoare mai mica sau egala cu 2,5.
INDICELE K270 -exprima scăderea procentuala a rezistentei la oxidare, atunci cînd uleiul e testat cu lungimea de undă de lumina 270nm.Cu cât valoarea indicelui e mai mica, cu atât uleiul e mai bun ( arată ca uleiul e proaspăt ).O valoare mare ne arată că uleiul e vechi sau a fost amestecat cu un ulei mai vechi .
Pentru uleiul de măsline extra virgin ,valoarea indicelui K270 trebuie sa fie mai mica sau egala cu 0,22.
INDICLE CL (DK) -este un criteriu esential pentru determinarea calitatii si a puritatii uleiului. Este rezultatul matematic al indicelor
K266, K274 ,si K270 si arata orice amestecare cu un alt fel de ulei de masline care nu este extra virgin .Pentru extra virgin, valoarea
indicelui trebuie sa fie negativa -maxim permis e 0,01 .
Poate vrei sa vezi :
1.CERTIFICAT DE ANALIZA 2013
2.CERTIFICAT DE ANALIZA 2012
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu