luni, 27 ianuarie 2014

Ce inseamna aciditate si K 270

         Aţi  văzut cum arată un certificat  de analiză chimică .

Acum voi încerca să  explic ce înseamnă fiecare în parte .

     ACIDITATE- Specifică conţinutul  de  " grăsimi  libere"
acizi (acid oleic în principal) în ulei. Cu cat  mai mic e 
conţinutul de acid, cu atît mai buna e calitatea  uleiului de  măsline 
        În conformitate cu reglementările în vigoare cea mai buna calitate de ulei de măsline , adică "extra virgin" trebuie să aibă un conținut de acid între 0,1% și 0,8%

      Măsurarea de aciditate  a fost si  încă (din păcate)  
   este parametrul critic (și în multe cazuri numai) 
pentru determinarea calităţii uleiului. Uleiurile cu aciditate sporită      sunt  produse din fructe foarte coapte sau fructe  atise de boli ,
ori după adunat,  au stat în saci mai multe zile pînă au ajuns la fabrica pentru presare,

     Indicii K (absorbţie UV - K232, K270 & CL)

INDICELE  K232  -exprima rata de oxidare intermediară a componentelor existente în uleiul de măsline , atunci cînd uleiul de măsline  e testat cu lungimea de undă de lumina 232nm. Cu cât valoarea indicelui e mai mica, cu atît calitatea uleiului e mai bună .
   În conformitate cu legea în vigoare, uleiul de măsline extra virgin trebuie sa aibă rezultatul  indicelui K232 o valoare mai mica sau egala cu 2,5.

INDICELE  K270 -exprima scăderea procentuala a rezistentei la oxidare, atunci cînd uleiul e testat cu lungimea de undă de lumina 270nm.Cu cât valoarea indicelui e mai mica, cu atât uleiul e mai bun ( arată ca uleiul e proaspăt ).O valoare mare ne arată că uleiul e vechi sau a fost amestecat cu un ulei mai vechi .
  Pentru uleiul de măsline extra virgin ,valoarea  indicelui K270 trebuie sa fie mai mica sau egala cu 0,22.

  INDICLE CL (DK) -este un criteriu esential pentru determinarea calitatii si a puritatii uleiului. Este rezultatul matematic al indicelor 
K266, K274 ,si K270  si arata orice amestecare cu un alt fel de ulei de masline care nu este extra virgin .Pentru extra virgin, valoarea
 indicelui trebuie sa fie negativa -maxim permis e 0,01 .

Poate vrei sa vezi :

 1.CERTIFICAT DE ANALIZA   2013

 2.CERTIFICAT DE ANALIZA   2012
        

luni, 20 ianuarie 2014

ALOE VERA

                  Beneficiile Aloe Vera sunt cunoscute de 5000 de ani. În antichitate , a fost numita " iarba  pentru nemurire . " Ce mai cunoscută referinţă a fost a lui  Christofor  Columb , care a scris : " Patru plante sunt esenţiale pentru sănătatea umană : grîul , vița de vie , măslinul  și aloe . Primul îl hrăneşte , al doilea îi înviorează spiritul , al treilea îi dă armonie , al patrulea îl vindecă . " În 1959 , FOOD and Drug Administration SUA ( FDA ) a confirmat oficial proprietăţile remarcabile a acestei plante  , deschizând astfel calea pentru utilizarea mai largă și răspăndirea  acestei plante .


Cercetările au arătat ca planta Aloe Vera are următoarele beneficii:

Vindecarea plăgilor 
Frunza de Aloe gel conține 96% apă și 4% din 75 de substanţe cunoscute. 
Referindu-se la răni, gelul de aloe este de anestezic, amelioreaza mîncărimea, umflarea și durerea. De asemenea, este antiseptic, creşte difuzarea de sînge la zona afectata, stimuleaza ţesuturile  si celulele pielii , este  responsabil pentru vindecarea rănilor.


Sprijin în intervenţiile chirurgicale 
calmant pentru arsuri 
reducerea  daunelor  de la degerături 
protectia împotriva radiatiilor solare
tratează psoriazis 
tratează tulburarile intestinale
reduce glicemia în sînge la diabetici (la cei care NU sunt  încă dependenţi de insulina )
Tratament pentru artrita 
limitarea de acţiune a virusului HIV
Suport nutritional pentru pacienţii cu SIDA
sprijină sistemul imunitar împotriva cancerului 






      Aloe a fost singurul dintre produsele pe bază de plante care protejeaza organismul împotriva cancerului. Rezultatele anchetei a epidemiologiei și produsele pe bază de plante indică faptul că aloe previne carcinogeneza în plămânul uman .

      În prezent, acesta poate fi considerat un indiciu al gravității unui astfel de studiu,unde  care FDA (Food and Drug Administration) a aprobat dezvoltarea în  US ,pentru  eventuala utilizare a aloe în tratamentul cancerului și SIDA! Din ce în ce, se acordă atenţie la potenţial ca un agent terapeutic puternic .




În prezent, aloe are un statut în domeniul medical. În ciuda lipsei de promovare oficială, este  printre substanțele cele mai utilizate pe scară largă în SUA pentru tratamentul de arsuri și vânătăi. În plus, acesta este utilizat într-un număr mare de produse cosmetice și consumat ca o băutură de sănătate cu mai multe  proprietăţi  terapeutice.

      Ca un supliment alimentar Aloe facilitează digestia, ajută la sînge și limfatice , circulația, precum și funcţiile rinichilor și a  ficatului. Conține cel puțin trei acizi grași anti-inflamatorii, care ajuta stomacului , intestinului   subtire  și   gros .

     

 S-ar putea spune că acesta funcționează, deoarece plantele Aloe produc cel puțin 6 agenți antiseptici: acid Lupeol salicilic, azoturie, acid cinnamonic, fenoli și sulf. Toate aceste substanțe sunt recunoscute ca antiseptice, deoarece acestea ucid sau  controleaza  bacteriile , ciupercile  si virusii, explicând astfel capacitatea plantei de aloe de  a preveni multe infectii interne și externe.


           Acest lucru explică de ce oamenii de rând și medicii de mii de ani, au proclamat că Aloe are capacitatea de a atenua, a preveni sau chiar vindeca un catalog larg de boli umane si tulburari.
    

.




sâmbătă, 11 ianuarie 2014

CE ESTE POLIFENOLUL

         Am sa încerc sa explic ce este  substanța numita "POLIFENOL " ( πολυφαινολη )

Polifenoli sunt substanțele naturale care se găsesc sub coaja fructelor si a plantelor, si contribuie la apărarea lor împotriva infecțiilor si a agenților patogeni .
În paralel , apără planta de stres si radiații ultraviolete .
Sunt substanțele colorate care dau culoarea caracteristică  diferitelor fructe si legume .
Alimentele bogate în polifenoli sunt fructele si legumele, cacao,  ceai, ,vinul roșu,  extracte de plante, si  uleiul de măsline .

Gustul puțin amar care caracterizează uleiurile foarte bune se datorează acestei substanțe numita polifenol .

Cea mai recunoscută dieta -Dieta Mediteraneeană - e bazată pe fructe, legume, brânză, pește, si uleiul  de măsline -ca principala sursă de grăsime vegetala necesară organismului .