luni, 25 martie 2013

ULEI DE MASLINE 6 Koroneiki

           Tocmai am terminat de citit păreri -17 pagini -pe forum.Nu cred ca știu de unde să încep și unde să termin.

          Nu cunosc cum se procedează in alte țări producătoare , deci voi vorbi doar de Grecia si respectiv regiunea in care mă aflu  .Aici fiecare producător se ocupa de bucățica lui de pământ , adică curăță, îngrijește, recoltează măslinele,duce sacii la fabrică, atunci când este  programat scoate uleiul, păstrează pentru nevoile familiei și dacă a fost un an bun sau are foarte mulți copaci  ,vinde fabricii  restul.

     Uleiul  se depozitează în containere de inox sa zicem de 10 tone ,pana vin comercianții en-gros sa-l ridice.
         In aceste containere intra tot uleiul rezultat.Nu se sortează  după aciditate .Nu se ia in considerare   când au fost culese măslinele  ,cât de des au fost stropiți pomii sau cu ce.
    Unul din factori care influențează aciditatea e statul măslinelor în saci.-adică de la recoltare până la presare trec două sau trei zile.

Uleiul obținut e tot la prima presare însa aciditatea e mult mai mare ,  are o culoare și un gust diferit.

      Aciditatea este influențata foarte mult de condițiile meteorologice.Un an ploios ne va da sigur un ulei cu o aciditate mai mica.
  Un an secetos ne va da un ulei cu o aciditate mai mare  . Am văzut măsline uscate în copaci care erau mai mici decât stafidele -aceste măsline ne vor da un ulei  de măsline virgin .  Acest ulei este rezultat tot  din  prima presare a măslinelor  însă aciditatea  care ajunge  și depășește  1%  nu permite să aibă altă denumire decât  virgin olive  oil.  .

  Cei care au probleme cu stomacul ,bila , sau cu ficatul trebuie să consume ulei de măsline extra virgin . Cu cât aciditatea este mai mică  și cu cât uleiul este mai proaspăt cu atât mai repede se văd rezultatele .
    

       Aciditate la presare -înțelegem aciditatea care a avut-o uleiul în momentul în care a fost presat.

        Varietatea Koroneiki -este sortul măslinului  Face măsline mici care dau un ulei foarte bun,-mai putin in comparație cu alte sorturi - iar cantitatea  de ulei la sacul de măsline variază de la o regiune la alta si de la o luna la alta .
   
        Măslinele  de la Dileika la sfârșitul lunii Octombrie - când măslinele sunt încă crude ,verzi -dau numitul "agureleo" adică ulei crud  in jur de 7,5 kg la  un sac de 50 de kg de măsline . Măslinii aflați  în pantă  dau 11-12 kg de ulei la sac in luna Decembrie .

.De regula se cultiva in Creta, Messinia, și Laconia.-acest ulei este foarte cunoscut si apreciat.

  GUSTUL SI MIROSUL
   Gust amar-.Gustul putin amărui indica prezenta mai multor antioxidanti , nu e un defect se poate spune că e o calitate  ,iar mirosul  e ușor de înțeles. Daca miroase a măsline proaspete ,a fructe ,atunci e bun.
     Daca gustati putin ulei cu paine si va "pisca " putin pe gât ,daca e putin amărui  ,înseamnă că e bogat in         polifenoli .

         Un articol recent citit menționa ca in America ,uleiul îmbunătățit doar cu sortul Koroneiki este considerat produs de calitate lux si este foarte scump.(se vinde si la 30 $ sticla).




  Se poate sa te intereseze si asta :

 1.LA FABRICA DE ULEI 

     2.AM INCEPUT CULESUL
 
        3.ULEI DE MASLINE  II 



 


duminică, 10 martie 2013

HAMSII MARINATE

Avem nevoie de:
hamsii
sare mare(grunjoasa)
usturoi
ardei capia roșii
1 ardei iute verde sau rosu
pătrunjel
lămâii -zeama de lămâie
ulei de măsline
Filetam pestele, și îl așezăm într-o strecurătoare cu pielita în jos în rânduri.
(pentru ca lasă apa, așezam strecurătoarea pe o farfurie)  Așezam primul nard și apoi adaugăm sare mare (destulă cât sa acopere bine pestele).Continuam pana terminam .Acoperim cu o farfurie și  dam la frigider pentru 2-3 ore.
Intre timp spălam zarzavatul, curățam usturoiul ai tăiem totul ni cubulețe mici..
Dupa 2-3 ore spălam pestele foarte bine -sa nu rămână sare sau solzi pe el și într un taper il așezam în straturi: un strat de peste, deasupra adaugăm câte putin din pătrunjel usturoi,ardei .Repetam pana terminam pestele. Adaugăm lămâie sau zeama de lămâie atât cât  sa-l acopeream. Adaugăm  ulei de maline ,acoperim si-l  păstram .la frigider.
Se poate manca după 2 ore.Rezista la frigider in jur de 10 zile.
Se poate servi ca aperitiv sau gustărica  pentru palinca,rachiu,uzo etc in general băuturi tari.Nu merge cu bere sau vin.
Daca  vreți puteți arunca zeama de lămâie după 2 zile, însa trebuie sa adaugați ulei de măsline  cât sa acopere pestele.

vineri, 1 martie 2013

DILEIKA




Numele satului vine de la numele familiei DILES  care a locuit aici din 1821 și pana în 1966 când a plecat si ultimul Panagiotis Diles(socrul meu ) împreuna cu mama sa.
Acum puteți vedea doar ruinele.
Se afla la 4 km distanta de Methoni ,drumul e îngust ca mai toate drumurile în Grecia- și nu prea prezintă interes turistic pentru ca e departe de mare.Pentru noi însa reprezinta istoria familiei.Este locul în care ne relaxam după o zi grea de munca și cel mai important ,e locul care visele noastre pot deveni ușor realitate.



Sătucul nostru,livezile  noastre,locul în care civilizația nu a ajuns!
De multe ori ma gândesc ca ceva în viata noastră e greșit.
Adică muncim ca prostii din greu și ce rămâne la urma? Facturi și iarăși facturi ,taxe și iarăși taxe.Cu cât muncești mai mult ,cu atât plătești mai mult .Copii cresc cu bunicii și i vedem doar o ora pe zi,suntem tot timpul obosiți și nervoși ne certam ca chiorii toată ziua -cu familia, șefii,vecinii-trăim suparăți în fiecare zi .Merita sa treacă viata pe lângă noi?
Adică e asa de rău sa trăiești mai modest, în singurătate  dar sa fii fericit ?E atât de rău sa vrei sa trăiești la capătul lumii?
Teoretic toți știm cum ar trebui sa fie viata noastră în practica însa e o alta poveste.....