Tocmai am terminat de citit păreri -17 pagini -pe forum.Nu cred ca știu de unde să încep și unde să termin.
Se poate sa te intereseze si asta :
1.LA FABRICA DE ULEI
2.AM INCEPUT CULESUL
3.ULEI DE MASLINE II
Nu cunosc cum se procedează in alte țări producătoare , deci voi vorbi doar de Grecia si respectiv regiunea in care mă aflu .Aici fiecare producător se ocupa de bucățica lui de pământ , adică curăță, îngrijește, recoltează măslinele,duce sacii la fabrică, atunci când este programat scoate uleiul, păstrează pentru nevoile familiei și dacă a fost un an bun sau are foarte mulți copaci ,vinde fabricii restul.
Uleiul se depozitează în containere de inox sa zicem de 10 tone ,pana vin comercianții en-gros sa-l ridice.
In aceste containere intra tot uleiul rezultat.Nu se sortează după aciditate .Nu se ia in considerare când au fost culese măslinele ,cât de des au fost stropiți pomii sau cu ce.
Unul din factori care influențează aciditatea e statul măslinelor în saci.-adică de la recoltare până la presare trec două sau trei zile.
Uleiul obținut e tot la prima presare însa aciditatea e mult mai mare , are o culoare și un gust diferit.
Aciditatea este influențata foarte mult de condițiile meteorologice.Un an ploios ne va da sigur un ulei cu o aciditate mai mica.
Un an secetos ne va da un ulei cu o aciditate mai mare . Am văzut măsline uscate în copaci care erau mai mici decât stafidele -aceste măsline ne vor da un ulei de măsline virgin . Acest ulei este rezultat tot din prima presare a măslinelor însă aciditatea care ajunge și depășește 1% nu permite să aibă altă denumire decât virgin olive oil. .
Cei care au probleme cu stomacul ,bila , sau cu ficatul trebuie să consume ulei de măsline extra virgin . Cu cât aciditatea este mai mică și cu cât uleiul este mai proaspăt cu atât mai repede se văd rezultatele .
Aciditate la presare -înțelegem aciditatea care a avut-o uleiul în momentul în care a fost presat.
Varietatea Koroneiki -este sortul măslinului Face măsline mici care dau un ulei foarte bun,-mai putin in comparație cu alte sorturi - iar cantitatea de ulei la sacul de măsline variază de la o regiune la alta si de la o luna la alta .
Măslinele de la Dileika la sfârșitul lunii Octombrie - când măslinele sunt încă crude ,verzi -dau numitul "agureleo" adică ulei crud in jur de 7,5 kg la un sac de 50 de kg de măsline . Măslinii aflați în pantă dau 11-12 kg de ulei la sac in luna Decembrie .
.De regula se cultiva in Creta, Messinia, și Laconia.-acest ulei este foarte cunoscut si apreciat.
GUSTUL SI MIROSUL
Gust amar-.Gustul putin amărui indica prezenta mai multor antioxidanti , nu e un defect se poate spune că e o calitate ,iar mirosul e ușor de înțeles. Daca miroase a măsline proaspete ,a fructe ,atunci e bun.
Daca gustati putin ulei cu paine si va "pisca " putin pe gât ,daca e putin amărui ,înseamnă că e bogat in polifenoli .
Un articol recent citit menționa ca in America ,uleiul îmbunătățit doar cu sortul Koroneiki este considerat produs de calitate lux si este foarte scump.(se vinde si la 30 $ sticla).
Se poate sa te intereseze si asta :
1.LA FABRICA DE ULEI
2.AM INCEPUT CULESUL
3.ULEI DE MASLINE II